12 Temmuz 2013 Cuma

Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? ''The Cranberries''



Öncelikle daha öncelerden takip ettiğim ''makinebeyin''e teşekkürlerimi sunuyorum.

Grubun debut albümü. Albümün isminin hikayesi: Grup tam kadroyla ilk konserini verecek iken sahnede aksilikler yaşanır. Bozuk morallerin üzerine grubun solisti Dolores'in ağzından; 'Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?' lafı çıkar ve o gazla konsere devam ederler. İlk konserlerini başarıyla tamamlarlar. ilk albümlerinin ismide böylece belli olmuştur. Albüm dinlemeye başladıktan sonra 40 dakikalık bir trans yaşatıyor adeta. İçinde çok derin duygular barındıran melodilerin Dolores O'Riordan'ın İrlandalı gırtlağıyla birleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu egzotik hava yıllarca bozulmadan günümüze kadar gelmiş açıkçası. 1993 yılında piyasaya sürülmüş 2002 de The Complete Sessions haliyle tekrar piyasaya sürülmüştür.

Albümdeki bütün parçalar, grubun solisti Dolores O'Riordan tarafından yazılmış. Kadın nasıl bir ruh halindeyse artık siz düşünün. Albüm Britanya rock felsefesinin 90′lardaki bir yansıması. Cranberries efsanesinin köprü ayaklarına birkaç önemli eklemeyi yaptığı albüm. Tamamı süper ünlü olmadı bu şarkıların ama bu albüm hikayesi ile bir şeyleri, milyonları temsil etti, ediyor da. Beni kesinlikle açıklayan parçalar var içinde. Hoş, dinlendirici ve üzülürken düşündüren o hali sizi daha çok melankoliye sokacaktır. Ama buna değer. Eğer sözleri dinlemeden yalnızca müziğe odaklanırsanız ya da enstrüman seçerseniz albümün ruhunu tamamen kaçırırsınız. Bu tip grupların albümlerini dinlerken hep yapmanızı tavsiye edeceğim üç şeyden ilki sözleri indirin sayfaları elinize alın bir kitap gibi ve Dolores ile ya da her kimi dinliyorsanız onunla birlikte söyleyin şarkıları. İkinci önerim birkaç bira alın ve tüm iletişim cihazlarından uzaklaşın. Çünkü birazdan benim gibi evreninize bir işaret göndermeyi düşünebilir ardından isteyebilir ve arsızca bunu eyleme dökebilirsiniz.



* İlk şarkı I Still Do. Şarkı ayrılık şarkısı ve gidenin ardından söylenen sözler içeriyor biraz klişe ama olsun.
Gayet vurgulu ve dokunaklı.

* İkinci şarkı Dreams. Bu şarkının klibi de oldukça güzeldir. Kült filmler misali bir duygu uyandırır üzerimde. Dinleyici üzerinde hayal kurduran bir yapısı var. Zaten sözleri de umut verici. Yine Dolores kendini adadığı aşkına kusursuz bir şekilde şartsız bağlılığını iletmektedir ve karşılığına onu incitmemesini istemektedir, nazikçe, güzellikle. Güzel şarkı güzel video klip.

* Albümün üçüncü şarkısı Sunday. Şarkı düşüşlerinde ilginç bir ritm kullanmışlar. Bu şarkı beklentileri ile karşılaşmayan aşık bir kadının şaşırdığı hikayeyi anlatıyor. Konu basit ama keman solosu bize yakın ezgiler hissedebilirsiniz. İnsanı alıp götürüyor

* Dördüncü parça Pretty. En sevdiğim Cranberries şarkılarından biridir. Bir insan aşık olduğu kişiyi bu şarkıdaki gibi sevmeli bence. 1993 versiyonu bu şarkının en güzel hali kesinlikle. Ziller çok daha hoş bu versiyonunda.

* Albümdeki beşinci Waltzing Back. Albüm tamamlanmamış an’ların paylaşıldığı bir günlük görevi görmüş sanki ve bu şarkı da o günlükteki bir sayfa gibi. Tek farkı hikayenin kötü taraflarından birini yansıtıyor. Çok hoş elektro gitar soloları var şarkının sonunda.

* Altıncı şarkı Not Sorry. Şarkının bitmesini beklemeden sözlerine baktım ve suçlamalarla dolu. Albüm karar noktasına bağlanırken nedenleri açıklanıyor.

* Yedinci şarkı Linger. Benim hayatımla ilgili bir bakıma. Malum şahsiyete söyleyeceğim, söylediğim ve söylemek istediğim sözleri içeriyor. Şarkı, sevgilinize her şeyi yoluna koymak için verdiğiniz kavga anında yalvarırsınız ya tam da öyle bir diyaloğu aktarıyor sözleri ile. Bu şarkı Click filminin soundtrackleri arasında, hatta filmin en önemli şarkısı olma özelliğini de taşıyor. Adam Sandler ve Kate Beckinsale’in ilk kez öpüştüklerinde çalan ve filmin birinci bitiş kurgusundaki son danslarını yaparken çalan şarkı. Oldukça güzel bir şarkı Linger oldum olası sevmişimdir.

* Sekizinci şarkı Wanted. Bu şarkı albümün bütünlüğü için önemli bir şarkı. Biten ilişkinin ardından Dolores’in sitemlerini içeriyor. Sound’u da oldukça eğlenceli.

* Albümdeki dokuzuncu şarkı Still Can’t albümdeki dokuzuncu şarkı. Adından da anlayacağınız üzere Dolores’in biten ilişkinin ardından ayrıldıklarını tekrar fark ettiği bir sabaha uyandığı gün söylediği sözleri aktarıyor dinleyicilerine. Sizin de hissedeceğiniz ve muhtemelen tanıyacağınız pişmanlık var şarkının her yanında. Çok sevdiğim bir şarkı. Hikayenin en özel, en kırıcı ve en çok can yakan şarkısı belki de. Ve yaşam enerjinizi içerken size, sound’u ile enerji veren bir hali var.

* Onuncu şarkı I Will Always. Bunu hangimiz yapmadı ki? Hadi itiraflara başlayalım. Giden, içinizi yakıp geçen kişiye içinizden en son verdiğiniz söz hep şu olmuştur: -sonsuza dek, nereye gidersen git seninleyim, senin tarihindeyim, yatağındaki izler benim, bardaklarındaki dudaklar eserim, her daim içindeyim ve içimdesin.- Bu bence evlilik yemininin ardından verilebilecek en büyük söz. Sorun tek taraflı olmasında.

* Albümün on birinci şarkısı How. Bu şarkıdaki öfkeyi rahatlıkla hissedebilirsiniz. Farklı türde bir pişmanlık, ya da pişman etmeye çalışmak ve suçlamalar içeriyor. Biz buna klasik Türk kadını tavrı deriz birkaç kadın bir araya geldiklerinde birbirlerini dolduruşa getirdikleri türden bir şarkı bu da. Albümün diğer şarkılarından daha sert ve rock tadı var.

* On ikinci ve albümdeki son şarkı Put me down. Şarkı; uzaklardan, uzak mesafelerden, uzak zamanlardan hala unutamadığı sevgilisine seslenen birinin ilişkisindeki son noktayı temsil ediyor. Başıma gelmesini istemediğim bir durum. Bu şarkıda artık Dolores sevgilisi ile yüz yüze paylaştığı son anları hatırlıyor ve bir bakıma son an’ının hayalini karşısına alıp onunla vedalaşıyor.

  
  1. I Still Do
  2. Dreams
  3. Sunday
  4. Pretty
  5. Waltzing Back
  6. Not Sorry
  7. Linger
  8. Wanted
  9. Still Can't
  10. I Will Always
  11. How
  12. Put Me Down

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder