13 Temmuz 2013 Cumartesi

The Spaghetti Incident? ''Guns N' Roses''

The Spaghetti Incident?, Guns N' Roses'ın beşinci albümüdür. 1970 sonu 1980 başı punk ve glam rock şarkılarının yorumlarından oluşur. Şarkıların çoğu otijinal gitarist Izzy Stardlin ile Use Your Illusion zamanında 3 CD'lik olması beklenen albüm için kaydedilmiştir. 1992'de grup kullanmayan bu şarkıları yeni gitaristleri Gilby Clarke ile EP olarak yayınlamak ister. Daha sonra yeni şarkılarla beraber tam bir albüm olması kararını verirler. Bas gitarist Duff McKagan albümün birçok şarkısında şarkı söyler. Albüm adı Axl Rose ve Steven Adler'ın karıştığı bir yemek kavgasından gelmektedir. Bu kavganın çoğu 1993'te gruptan ayrılan Adler'ın davaları sırasında meydana gelmiştir. Bu olay 1994'te Matt Sorum tarafından açıklanmış ve Slash'in otobiyografisinde de doğrulanmıştır. Albüm 1993'ün başında sonra eren Use Your Illusion Dünya Turnesi'nin bitiminden kısa süre sonra yayınlanmıştır. Rose'un grup arkadaşlarının karşı çıkmasına rağmen, Rose'un isteğiyle Charles Manson yorumu "Look at Your Game, Girl" reklamı yapılmadan yer almıştır. CD versiyonunda şarkının bir şarkı numarası yoktu, 12 şarkıdan sonraki boş alanda yer alıyordu. 2000'lerin başında Rose albümün yeni basımlarından bu şarkıyı kaldıracağını çünkü kritiklerin ve popüler medyanın kendisinin Manson'a duyduğu ilgiyi yanlış anladıklarını ve yanlış anlayan bir toplumun bu şarkıyı duymayı haketmediğini söylemiştir. Ancak yeni basımlarda şarkı ayrı bir 13. şarkı olarak yer almaktadır. Axl grubun toplu halde Colorado'daki bir dağ evinde Use Your Illusion için beste çalışmaları yaptığı sırada geçen bir olay nedeniyle bu son albümlerine spaghetti incident dendiğini söylemiştir. Şöyledir ki, uzun ve yorucu bir geceden sonra bu güzel insanlardan oluşan grup sabaha karşı yatarlar. Ilk uyanan Duff Mckagan olur. aşağı inip buzdolabını açar ve sadece önceki geceden kalmış bir spagetti görür. Alır ve yer. Biraz sonra uyanan Izzy Stradlin dolabı açar ve biraz arandıktan sonra Duff'a dönüp, spagettisini görüp görmediğini sorar. Duff yediğini söyleyince ateşli bir tartışma çıkar. Izzy özel olarak ayırdığını, saygısızlık ettiğini falan söyler, Duff'da "ne lan bi spagetti için gak guk ediyorsun. yenisini yaptırırız" falan der. ama Izzy "ben bir gece beklemiş spagetti istiyordum. Özellikle bıraktım, hede hödö" der olay bayağı büyür. Hatta Axl o röportajda Izzy'nin o tartışmadan sonra ilk kez gruptan ayrılmak istediğini söylediğini aktarmıştı. albümün çıkacağına dair ilk ipuçlarını Axl Tokyo Dome konserinde "bu şarkının adı Attitude ve bunu yeni çıkaracağımız punk cover albümüne koymayı düşünüyoruz" diyerek vermişti. Albüm Slash, Duff Mckagan ve Matt Sorum ile kaydedilen son Guns N' Roses albümü, Gilby Clarke'ın da grup ile kaydettiği ilk ve son albümdü. Albümde yer alan şarkılardan sadece Since I Don't Have You'ya Klip çekilmiştir.

Eğer biraz kişisel yorum katarsam, bu albüm için diğer Guns N' Roses albüm çalışmalarına göre daha bir "hadi kanka gel haftasonu bizim evde bi albüm kaydedelim." havasındadır diyebilirim. En önemli eksik ise Izzy'nin vokallerdeki ve ritim gitardaki yokluğudur: Slash kendine has, pek cızırtılı ve pek sağlam, ancak yanında Izzy olmadan o eski tadı veremeyen gitar tonuyla öyle kalakalmıştır ortalıkta ve Izzy'nin sololardaki desteğinden yoksundur. Bellidir ki Gilby ne kadar istese de dolduramamıştır Izzy'nin yerini. Ancak yine de belirtmek gerekir ki bu bir Guns N' Roses albümüdür ve Guns N' Roses da bu alemdeki son Rock N' Roll efsanesidir; bundan dolayı da Guns'ın eski kadrosu tarafından üretilmiş her materyal efsanevi olma hakkını elinde bulundurur. Böyle fazlaca överek aslında dandik olan bir albümü kendimce yüceltmeye çalıştığımı da düşünmeyin: Gerçekten çok iyi bir albüm bu, sadece Izzy'nin eksikliği kendini fazlaca belli ediyor ve kayıtlardaki hava biraz daha "kanka yauğğ" modunda. Ancak bu son söylediğim çok da kafaya takılacak bir şey değil, şarkıların orijinallerini dinlediğinizde grup üyelerinin albümdeki şarkıları sanki kendileri yazmışlar gibi içtenlik ve doğallık ile icra ettiklerini ve şarkılara orijinallerine göre çok şeyler katmış olduklarını fark ediyorsunuz.


Albümün ilk şarkısı Since I Don't Have You. Orijinali The skyliners'a ait olan parça albümün açılıştan kalitesini belli ediyor. Klibinde şeytan tiplemesiyle Gary Oldman'i izliyorsunuz. Axl Rose'un vokal tarzina pek bi uymuş. Slash girişte ve şarkının devamında harikalar yaratmış. Bir iddiaya göre Axl Rose'un, Stephanie Seymour onu terk ettikten sonra, kendine söylediği şarkıdır, zaten tam gitar solosundan önce "yeah, we're fucked," diye itiraf eder durumu.

Güzel bir girişten sonra sıra ikinci şarkıda New Rose isimli The Damned coveri. Bi ses ''is she really going out with him?'' diye soruyor. Aha bu ses Duff'a ait vokale Duff geçmiş iyi de etmiş güzel bir eser oluşmuş ortaya tam bir punk havası zaten Duff varsa işin içinde biraz işler punk'a sarıyor.

Aslında UK Subs'a ait albümün üçüncü nefis coverı, tam bir punk hiti. Down on the Farm. Bu şarki bildiğim kadarıyla uyuşturucu bağımlısı birinin bir rehabilitasyon merkezinde (farm) yaşadıklarını anlatıyor. Riffler aşırı gaz giriş zaten şarkının nasıl devam edeceğini anlatıyor. Axl mükemmel ingilizcesini konuşturuyor.

Albümün dördüncü şarkısı New York Dolls eseri olan Human Being. Şarkının temposu giderek artıyor artıyor artıyor.. buna alışın tekrar karşılaşıcaksınız bu durumla. Grup elemanları şarkının sonuna doğru ayrı tellerden çalmaya başlayınca Axl basıyor çığlığı bitiriyor şarkıyı.

Beşinci şarkı Duff'ın albüme koydurduğunu düşündüğüm bir Iggy Pop şarkısı olan Raw Power. Zaten gruptaki en büyük Stooges hayranı da Duff'dı ayrica şarkı Duff'in "yo Igg! check it out!" nidasiyla başlar. Şarkı mükemmel Duff vokalde mükemmel daha ne olsun!?

Sıra geldi altıncı şarkıya orjinali Dead Boys'a ait olan Ain't It Fun. Oha! dedirtecek bir giriş yapıyor Slash. mest etti adeta bizi şuracıkta. Bir ilişkide içinize sindiremediğiniz şeyler olduysa piskopata bağlamanıza sebep olabilecek bir şarkıdır. ''aint it fun when you know you're gonna die young'' la beraber loserlığı kabullenmişlik vardır.herşeyi oluruna bırakmak istersiniz. Boğazınızda düğümlenip söyleyemediğiniz sözlerse boşluğa yayılır. Slash'in belki de en yanik gitar tonlari bu sarkidadir. O değilde Axl ile birlikte biri daha yardırıyor şarkıda bu da kim? Hanoi Rocks'ı dinlemiş olanlar bu sesin Michael Monroe'ye ait olduğunu anladı bile.

Yedinci şarkı ise bir T Rex şarkısı. Buick Mackane. Zaten şarkıyı bilen bilir Soundgarden coverinida dinlemiştim oda güzel ama Guns coveri bir başka tabi. Vokaller Slash ve Axl Rose tarafından icra edilmektedir. Şarkının özelliği kapalı bir anlatımla ifade etmez kendini, Ne diyorsa odur: "i said i know what to do, i wanna fuck, fuck, fuck, fuck you, fuck you..." Danzig de yorumlamış zamanında bu şarkıyı.

Geldik sekizinci şarkıya Nazareth'in muhteşem sarkısı Hair of the Dog. Müstakbel sevgiliye "senin için cilveli diyorlar, diskodan bardan çıkmaz diyorlar" diyen ama ben de herkes degilim mesajı veren benzer durumlarda oldukca gaz etkileri olan bir cover. Axl şarkıya girmeden önce ''give me a little bit of volume on this'' der. Tempo artıyor artıyor artıyor... En sonunda yine işler sarpa saracak gibi ama yok bu sefer güzel bitti. Cover'ın sonunda gitar Beatles'ın Day Tripper'ının main riff'ini çalar ve Duff güler zira bu riff Hair of the Dog'ınkine çok benzer çok kişi anlayamaz.

Dokuzuncu şarkı The Misfits coveri Attitude. Vokalde Duff 'ın oldu oldukça kısa bir punk contrası. Gayet hoş ve düz bir cover. Misfits ve Glenn Danzig hayranı olarak Guns'ın bu hareketi beni açıkçası çok sevindirmişti.

Albümün onuncu şarkısı belkide albümdeki en dışlanan şarkı. Siz diyin Sex Pistols ben diyeyim The Professionals parçası olan Black Leather. söylemesi en karizmatik hissettiren şarkılardandır zaten Axl'ın sesini dinlerken gözünüzün önüne gelecek görüntü; Axl deri ceketli telefon kulübesine yaslanmış kıçı hafif dışarıda gibisinden. Şarkının sözleri sado-mazoşizme atıfta bulunur.

Geldik onbirinci şarkıya, ismi biraz uzun şarkının.Söyle ki şarkının ismi You can't Put Your Arms Around a Memory. Bir Johnny Thunders şarkısı. Zaten şarkının başında Duff ''this one's for you Johhny'' der. Çok hoş bir şarkı punk havasına alışan dinleyiciler için biraz mola diyor resmen.

Onikinci ve son şarkımız bir Fear şarkısı olan I Don't Care About You. Kim ne derse desin bence albümün hatta Guns N' Roses etiketiyle çıkmış tüm şarkılar arasında en gaz şarkı budur. James Hetfield bu şarkıyı hakkında 'ilk defa benden çok fuck kelimesini kullanan birini duymuştum' yorumunu yapmıştır. Buick Mackane'yi dinlememiş demekki :) Back vokalde böğürenler arasıda Axl Rose'un kardeşi Stuart Bailey de vardır.

Ve albüm bitti artık kulaklıklarımız çıkartabiliriz derken o da ne? Duff ''whenever, ok 1,2,3,4'' diyor ve sözlerini Charles Manson'ın yazdığı, Look at Your Game Girl adlı şarkıyı söylemeye başlıyor Axl. Akustik bir parça bu fakat albüme neden gizli koymuşlar diye soruyor insan. Meğer Axl gruptakilerin rızası olmadan albüme atıvermiş şarkıyı fakat diğer grup elemanları bu şarkıyı albümde istemediklerini daha önceden belirmişlerdi. Neyse bence iyi ki koymuş Axl abimiz şarkıyı. 

  

I Don't Care About You;





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder